Peste 250.000 de români și-au pierdut locurile de muncă

Situația contractelor individuale de muncă suspendate/încetate, la data de 23 aprilie 2020

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) prezintă datele cu privire la situația contractelor de muncă suspendate (șomaj tehnic)/încetate, înregistrate la Inspecția Muncii:

Data 23.04.2020
Contracte individuale de muncă suspendate 1.035.585 din care:·        332.746 – Industria prelucătoare·         188.573 – Comert cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor·         112.714 – Hoteluri și restaurante
Contracte individuale de muncă încetate 250.554 din care:·         46.966 – Comerț cu ridicata și amănutul; repararea autovehiculelor și motocicletelor·         43.981 – Industria prelucrătoare·         34.066 – Construcții

Ministerul Muncii și Protecției Sociale face acest demers pentru informarea corectă și completă a opiniei publice.

Reamintim că Guvernul României a decis să sprijine salariații angajatorilor aflați în șomaj tehnic prin acoperirea integrală a fondurilor aferente.  

Astfel, angajatorii care au salariați prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) și pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în șomaj tehnic, se vor adresa Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din județul în care angajatorul are sediul social.

Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din județul în care au înregistrat activitatea.

Întreaga comunicare între solicitanți și instituțiile vizate, respectiv solicitările și depunerea documentelor, se face prin poșta electronică.

Mai multe informații sunt disponibile în paginile de internet ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă/Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.

De asemenea, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a publicat un ghid cu informații utile pe care orice lucrător român trebuie să le cunoască înainte să semneze un contract de muncă cu un angajator din străinătate, în condițiile în care, odată ajunși în statul de destinație, lucrătorii români intră sub jurisdicția statului respectiv.

Ghidul publicat pe site-ul Ministerului Muncii și Protecției Sociale cuprinde informații despre legalitatea contractelor de muncă, lista agențiilor de plasare autorizate și cea a agenților de muncă temporară și include datele de contact ale ambasadelor și consulatelor, precum și Ghidul lucrătorului român, elaborat în colaborare cu Ambasadele României şi Corpul ataşaţilor pe probleme de muncă şi sociale.

Ghidul poate fi consultat aici: https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/2014-domenii/munca/mobilitatea-fortei-de-munca/5895

Totodată, având în vedere interesul crescut al lucrătorilor români sezonieri de a pleca să muncească în străinătate, dar și condițiile de muncă pe care aceștia le reclamă odată ce ajung la destinație, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a decis să pună la dispoziția tuturor celor interesați o linie telefonică cu tarif normal, astfel încât lucrătorii să se poată consulta cu specialiști din Inspecția Muncii înainte de semnarea unui contract, pentru a evita abuzurile.

Numerele de telefon la care cetățenii români pot cere informații despre munca în străinătate sunt: 021.302.70.52 și 021.302.70.53 și pot fi apelate de luni până vineri, în intervalul orar 8.00-18.00.

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate